Mindfulness & Familie opstelling

FAMILIE OPSTELLINGEN
Een opstelling laat ons snel en zonder veel woorden zien wat de onbewuste oorzaak is achter ons gedrag. Opstellingen helpen om de tot nu toe verborgen verbanden te zien met het grotere geheel waar we onderdeel van zijn. Dit grotere geheel kan je directe familie zijn, je voorouders, of je werkomgeving. Pas als de verstrikkingen zichtbaar worden, kunnen we nieuwe mogelijkheden vinden om ons los te maken van hardnekkige patronen.

Een techniek die ik graag gebruik is de tafel opstelling. In tegenstelling tot de klassieke opstelling doen we dit niet in een groep met representanten. Het is een individuele sessie waarbij we samen kijken naar wat er speelt en waarmee je duidelijke inzichten krijgt.

Waarmee kan een opstelling jou helpen?

Vragen binnen de familie. ​Bijvoorbeeld: Hoe kan ik met mijn dominante zus omgaan?

Relationele vraag. Bijvoorbeeld: Wat is er nodig om de relatie met m’n partner te verbeteren?

Werksituatie. Bijvoorbeeld: Word ik door mijn baas gewaardeerd voor al mijn harde werk, of hoe voorkom ik een burn-out?

Ziekte en gezondheid. Bijvoorbeeld: Ik heb last van rugklachten. Wat zou een onderliggende oorzaak kunnen zijn?

Terugkerende patronen of overtuigingen. Bijvoorbeeld: Bij overheersend gedrag val ik stil. Hoe kan ik assertiever worden en beter mijn eigen mening verwoorden?

MINDFULNESS: INDIVIDUELE LESSEN EN AANDACHT

In mijn praktijk heb ik al veel mensen kunnen helpen met mindfulness die ik 1 op 1 geef. Ik heb zeer ruime ervaring in het volgen van retraites en oefenen met meditatie technieken. Omdat ik als geen ander weet wat meditatie en een bewustwordingsproces voor je kan betekenen, geef ik dit met passie en voldoening aan anderen door. Na mijn opleiding tot Mindfulness trainer ben ik gestart met het geven van groepscursussen en kom na een aantal jaar toch uit op individuele oefensessies als het meest effectief.

Mindfulness lessen kunnen ieder moment aanvangen in overleg en aangepast aan jou agenda. Het voordeel van een individuele cursus is dat er alle aandacht is  voor wat er bij jou van toepassing is. Voor aanvang hebben we een  intakegesprek waarin we je persoonlijke wensen kunnen bespreken. Gedurende 7 weken is er daarna iedere week (of om de week) een sessie. Aan de hand van diverse werkvormen oefen en onderzoek je zelf  jouw mogelijkheden om bewuster te worden. We sluiten af met een persoonlijk eindgesprek waarin de nadruk ligt op hoe je nu praktisch verder wilt. 

ACHTERGROND INFORMATIE OVER MINDFULNESS

Mindfulness helpt je om
-niet alleen te luisteren naar je hoofd, maar ook naar je hart
-je verstand wijs te gebruiken
-om te gaan met lastige emoties op een efficiënte eenvoudige manier
-stapje voor stapje te accepteren wat niet te veranderen is
-je niet te veel te laten meeslepen in je jachtig bestaan
-los te laten wat je achter je moet laten.

Wat is mindfulness
Mindfulness staat voor open en bewust aanwezig zijn in het huidige moment. Eigenlijk zou je kunnen zeggen dat mindfulness staat voor het helemaal wakker zijn en zonder oordeel kunnen waarnemen wat er in het hier-en-nu plaats vindt. Dit klinkt simpel, maar blijkt in de praktijk niet zo gemakkelijk. Vaak krijgen we zaken maar half mee en doen we veel op de automatische piloot. Hierdoor reageren we op een manier waar we last van hebben.

Hectische wereld, druk, druk, druk…
Het leven wordt steeds jachtiger. Alles moet sneller, efficiënter en beter. Wij eisen steeds meer van onszelf. De hoeveelheid informatie is enorm toegenomen met de komst van tv, computer, mobiele telefoons etc. Mindfulness helpt om tot jezelf te komen en om op een andere manier om te gaan met al die prikkels.

Stress
De een heeft veel last van stress, neemt het werk mee naar huis en zoekt allerlei manieren om de stress af te reageren. De ander heeft stress en laat eigenlijk nog maar heel weinig binnen en lijkt nauwelijks nog geraakt te worden. Het leven wordt vlakker en emoties (ook de positieve) worden minder ervaren. Beide zijn gevolgen van stress doordat we niet meer stil kunnen staan. Niet meer van de doe-modus naar de zijn-modus kunnen schakelen. Waardoor er nooit meer een moment van rust ervaren wordt. Slaapproblemen, depressieve gevoelens of een burn-out kunnen dan het gevolg zijn. Verder tast een overload aan stress je immuunsysteem aan, waardoor je gezondheid op de lange duur ondermijnd wordt.

Wat je echt wilt
Mindfulness is je openen voor wat er écht speelt. Als je open aandacht hebt voor je binnenwereld, ga je na verloop van tijd voelen wat je eigenlijk wilt in je leven. Je gaat min of meer luisteren naar de stem van je hart. Dit klinkt misschien wat zweverig. Maar het gaat hier eigenlijk om het vermogen om te voelen wat je echt wilt. Te voelen wat je echt gelukkig maakt.

Niet-oordelen
Misschien wel het moeilijkste onderdeel van mindfulness is het niet-oordelen: iets waarnemen zonder er meteen een etiket op te plakken. We vinden iets prettig of vervelend, goed of fout. In een flits hebben we ons oordeel klaar zonder dat we ons daarvan bewust zijn. En vanuit dat oordeel zien we alleen nog dat wat ons oordeel verstevigt. Het leren om niet te oordelen over je ervaringen geeft ruimte om nieuwe dingen te ervaren. Om te kunnen genieten van kleine dingen in je leven, ondanks het feit dat er soms problemen spelen. Een van de oefeningen in de cursus is, om de oordelen die we over onszelf hebben los te laten. Opdat we werkelijk kunnen leven wie we diep van binnen zijn.

Acceptatie
Niet-oordelen vergemakkelijkt acceptatie. In ieders leven zijn er een aantal vervelende zaken die men niet kan veranderen. Met name bij pijn en stress is acceptatie moeilijk en voel je verzet. Het accepteren van de situatie zoals ze is wil niet zeggen dat we niets mogen veranderen. Alles wat men kan oplossen moet men vooral oplossen. Alleen wat niet (op dit moment) opgelost kan worden, kun je beter accepteren zoals het is. Mindfulness gaat dan eigenlijk ook over het leren “Ja” te zeggen tegen het leven in al zijn facetten. Zowel de ervaringen die je positief vindt, als ook die je negatief vindt. De ervaring ongefilterd toelaten is best spannend. We hebben geleerd dat ervaringen die we ongewenst vinden moeten vermijden. Hiervoor hebben we een heel repertoire aan mechanismen ontwikkeld en we denken dat we ons zo kunnen beschermen tegen de moeilijke dingen in ons leven. In ieder leven zijn echter moeilijkheden. Veel van onze energie gaat verloren als we dit ontkennen of proberen te vermijden. Door aandacht te schenken aan wat er speelt, een situatie te accepteren zoals die is, ontstaat ademruimte.

De cursus
De cursus leert je om mindfulness te gebruiken om bewuster en beter om te gaan met stress, pijn en ander ongemak. Maar daarnaast gaat deze cursus verder dan op een andere manier omgaan met stress. Je leert om meer stil te leren staan bij de zaken die er echt toe doen, zowel de grote als ook de kleine dingen. Om bewust en open aanwezig zijn bij wat er nu gebeurt. Gewoon zijn met wat is. En dat geeft meer geluk, rust en tevredenheid.

Voor meer informatie over natuurgeneeskunde en gezondheid kijk op de site www.natuurlijkgezondwilmabast.nl